Buitenlandse Shows

Buitenlandse Shows ... "Do's & Don'ts"

Er zijn een hoop dingen waar je rekening mee moet houden als je voor optredens naar het buitenland gaat. Wat voor vervoer ga je gebruiken, wat neem je mee, dat zijn voorbeelden van vragen die je jezelf moet stellen bij het voorbereiden. Ik geef je een kijkje in mijn voorbereidingsritueel als ik op tour ga voor langere tijd. Ik ben regelmatig meer dan 3 weken op tour dus ik kan wel wat goede tips geven.

Als je bijvoorbeeld voor langere tijd weg gaat op tour met het vliegtuig begint je voorbereiding al bij het inpakken. Ik probeer altijd zo licht mogelijk te reizen. Veel mensen pakken veel te veel kleren mee als ze op reis gaan wat natuurlijk nergens voor nodig is. Als je bijvoorbeeld een maand weggaat, hoef je echt niet voor een maand kleren mee te nemen. Ik neem meestal maar 2 broeken mee en voor ruim een week T-shirts, sokken en ondergoed. Voor de koudere bestemmingen neem ik nog een winterjas mee, en voor de warmere bestemmingen een zwembroek en een korte broek. Dit is de basis van wat ik meeneem aan kleren. Tijdens het touren was ik iedere week al mijn vuile was en dan kan ik er weer tegen aan. In vrijwel alle hotels heb je laundry service, anders kan je uiteraard ook nog naar een wasserette. Dit alles past met gemak in een kleine trolley. Dat maakt het vele reizen een stuk makkelijker.


Ik gebruik een trolley van Samsonite. Deze zijn zeer stevig en vrijwel overal ter wereld te repareren mocht er onderweg iets stukgaan.

Ook zitten hier zogenaamde TSA sloten op. Dit zijn sloten die de douane met een speciale sleutel kunnen openen als ze koffer willen controleren.

Bij het uitzoeken van een koffer moet je zeker voor TSA sloten gaan. Deze zorgen ervoor dat de douane je koffer niet hoeft open te breken als ze hem willen checken.

Samsonite Cosmolite trolley: €349,-

Als handbagage neem ik altijd mijn sax en mijn rugtas mee. Ik heb 1 keer in het verleden mijn saxofoon ingecheckt en deze kwam er redelijk gehavend uit.

Tegenwoordig zijn vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen heel coulant wat betreft muziekinstrumenten in de cabine. Een baritonsax is dan wel weer een ander verhaal, maar een alt en zelfs een tenorsax kan je makkelijk meenemen in de cabine. Weet je niet zeker of de maatschappij waarmee je vliegt dit toestaat? Dan kan je altijd even contact opnemen via Facebook en/of Twitter met ze en dan wordt er heel vaak binnen 24 uur gereageerd.

Ik heb met een hoop maatschappijen gevlogen afgelopen jaren, en zelfs Ryan Air en Easyjet vonden het ok dat ik mijn rugtas en mijn saxofoon mee nam in de cabine.

         Swiss Wenger rugtas: €119,95

Open flightcase

In mijn rugtas doe ik mijn beltpacks, reserve batterijen, microfoon, in ears, laptop, reisstekkers en ander klein goed. Ik gebruik een reisstekker met ingebouwde usb aansluiting. Dit zorgt er weer voor dat ik geen aparte opladers mee hoef te nemen. Ik gebruik een Swiss Wenger rugtas. Deze zijn zeer stevig gemaakt en hebben veel opbergvakken voor bijvoorbeeld je laptop, opladers en portemonnee. Deze tas heeft ook elastische straps wat ervoor zorgt dat het gewicht van je tas niet constant op je schouders drukt.

Waarom neem ik mijn beltpacks enzovoorts mee als handbagage en stop ik deze niet in mijn flightcase?

Dit doe ik om meerdere redenen. Mocht mijn flightcase niet aankomen op locatie, dan heb ik altijd nog mijn microfoon en mijn oortjes bij me, dus dan kan ik op locatie alsnog versterkt spelen.

Wat ook een belangrijke reden is, is dat ik in het verleden dit ben kwijtgeraakt. Ik vloog toen met British Airways naar London. Zij hadden toen voor controle mijn flightcase open gemaakt (dit gebeurt zeer regelmatig) en hebben toen de case niet goed dichtgedaan en weer terug op de band gelegd. Hierdoor is dit tasje met al deze spullen verloren geraakt en heb ik deze niet meer terug gekregen. Alles van waarde wat je los in je flightcase doet raad ik aan om als handbagage mee te nemen.

         Jakob Winter saxkoffer: €134,-

Om zo licht mogelijk te reizen heb ik ook speciaal gezocht naar een lichte saxofoonkoffer die toch voor de dagelijkse bezigheden sterk genoeg is. Ik kwam uit bij de Jakob Winter Green Line koffer. Deze koffer is extreem licht, zeer fijn om over je schouders te hangen en toch stevig genoeg! De koffer zelf weegt net zoveel als een pak melk.

Kies je ervoor om ook je saxofoon in te checken, zorg er dan voor dat hij in een goede stevige koffer zit met genoeg isolatie!

Ik kies ervoor om mijn eigen apparatuur ook mee te nemen, zodat ik niet afhankelijk ben van geluidsbedrijven voor het regelen van apparatuur, en ik weet wat ik aan apparatuur heb. In mijn flightcase zitten mijn in ear zender en mijn mic reciever, een effectenmodule en een in ear mixer. Het is redelijk sjouwen, maar ik vind het belangrijk dat mijn sound goed is. Waarom wel duizenden euro’s investeren in een goede saxofoon en dan vervolgens jezelf versterken met een microfoon van 50€? Dit is uiteraard een keuze die ik heb gemaakt. Als je vaker akoestische shows doet is dit uiteraard niet van toepassing.

Mijn flightcase check ik altijd in omdat deze te groot is om mee te nemen in het vliegtuig. Ik reis het meeste met KLM. Zij werken met een frequent flyer programma genaamd Flying Blue. Ik ben inmiddels al een aantal jaar Gold, wat inhoudt dat ik op alle KLM en skyteam vluchten 2 koffers kosteloos mag inchecken in het ruim.

Heb je geen bagagevrijstelling? Dan is het zeker de moeite waard om dit met je opdrachtgever van tevoren te overleggen. Ik gebruik een SKB Flightcase. Deze flightcases zijn stevig en hebben goede vlindersloten. Ik doe er meestal voor de zekerheid ook nog een bagageband omheen.
SKB Flightcase: €207,-

Waarschuwing voltage!

Check voor het aansluiten ook even of het voltage van je apparatuur goed ingesteld staat! Sommige apparatuur hebben een schakelaar waar je het voltage kan instellen. Check dit goed!

Wat vooral ook belangrijk is bij het vliegen is om aardig te blijven tegen het personeel bij het inchecken en boarden. Is je koffer net wat te zwaar of mag je saxofoon toch niet mee? Blijf dan aardig naar het personeel en leg de situatie even goed uit. Sommige protocollen staan het niet toe, maar zolang je blijft lachen en aardig blijft vergroot dit zeker de kans dat ze het alsnog toelaten.

              Bose QC25: €329,95

Ten slotte wil ik nog 1 belangrijke tip geven. Als je veel vliegt of veel gaat vliegen, overweeg dan zeker om een Bose noisecancelling koptelefoon aan te schaffen.

Deze koptelefoons zorgen ervoor dat de herrie van het vliegtuig verwijdert wordt zodat je dus als het ware stilte hebt als je deze koptelefoon opzet. Je kan dan op lager volume muziek luisteren en het is dan ook makkelijker op lange vluchten om in slaap te komen. Deze koptelefoon is zeker weten mijn belangrijkste aankoop geweest voor tijdens het reizen.

Heb je een buitenlandse trip in de agenda staan en heb je toch nog een vraag? Stel die gerust! Ik help je graag verder.