Onderhoud & Repartie: 5 Tips

Vijf handige tips om je sax in optimale conditie te houden en zelf te repareren.

In dit blog artikel lees je hoe je zelf ervoor kunt zorgen dat je sax altijd in topconditie is en hoe je defecten kunt voorkomen én oplossen. Wat mag je wel en niet doen aan je dierbare saxofoon?

HOE KUN JE DE SAXOFOON STOFVRIJ HOUDEN?

1. Hoe kun je de saxofoon stofvrij houden?

Ten eerste is het aan te raden om de saxofoonkoffer één tot twee keer per jaar te stofzuigen. Als er stof tussen de kleppen zit kun je dit best met wattenstaafjes en pijpenragers verwijderen.

Je mag altijd glasreiniger gebruiken om het plakkerige stof te verwijderen. Dit product tast de lak niet aan en lost het vuil op. Let wel op dat je het product eerst op het wattenstaafje, pijpenrager of doekje aanbrengt vooraleer je gaat poetsen.

Kleppen zelf oliën of beter niet?

2. Kleppen zelf oliën of beter niet?

Als je zelf olie aanbrengt op de scharnierpunten van de kleppen zal de olie nooit volledig in de assen trekken met als gevolg dat de sax met zijn applicatuur vettig wordt en stof aan zal trekken. Het stof trekt mee de scharnierpunten in en zorgt voor stroeve kleppen en vroegtijdige slijtage. Ook kan de olie op die polsters terecht komen waardoor ze gaan plakken en als de olie op kurken terecht komt zal de lijm oplossen met alle gevolgen van dien. Ook zal je mooie pas gestreken witte hemd er niet aan kunnen ontkomen...

Conclusie: toch maar niet zelf doen.

Mondstuk eerst op de nek plaatsen...

3. Hoe je sax in elkaar zetten op een veilige manier?

Zet altijd eerst het mondstuk op de nek/hals en dan pas de nek inclusief mondstuk op de rest van de saxofoon. Hiermee voorkom je dat de body van de sax krom zal komen te staan na verloop van tijd. Vaak is de kurk op de nek te dik en moet het mondstuk op de hals geforceerd worden. Door de enorme kracht die er gezet wordt om het mondstuk op de kurk te schuiven kan de sax krom komen te staan als je hem in het midden, ter hoogte van het linker pinkblok, of bij de beker vasthoudt.

Laat je koffer openstaan nadat je gespeeld hebt.

4. Laat je koffer 10 minuten openstaan nadat je gespeeld hebt.

Waarom? Zodat het vocht kan verdampen dat zich heeft opgestapeld in de sax. Ook al maak je de saxofoon goed droog na het spelen blijft er toch nog vocht in allerlei hoekjes zitten. Door dit te doen voorkom je onder andere plakkende kleppen.

5. Help! Mijn saxofoon doet ineens raar.

Dit kan heel veel oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een verbogen octaafklep. Er moet altijd een beetje speling zitten tussen het gebogen gedeelte van de octaafklep van de nek dat over het palletje van de body hangt.

Wil je meer weten over hoe je saxofoon functioneert, hoe je hem zo goed mogelijk kan onderhoud en hoe je kleine defecten zelf kan opsporen én oplossen? Kom dan naar een van de workshops Doe-het-zelf saxofoon onderhoud en reparatie. (zie advertentie)

Professioneel reparateur ("Safe Sax" Professional Saxophone Repair Services, Boxtel) en saxofonist.

ADVERTENTIE: WORKSHOP

Bespaar geld door zelf reparaties aan je saxofoon uit te voeren en leer begrijpen hoe veelvoorkomende defecten ontstaan. Leer hoe je kurkjes en polsters vervangt, hoe je een verbogen beker richt, welke schoonmaakwisser je best niet en best wel kan gebruiken, hoe polsters functioneren enz.